Activitats

Per què hem de ser justos? 




Com ho diu al Diec (Diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans) justícia significa Virtut moral per la qual hom té com a guia la veritat, hom és inclinat a donar a cadascú el que li pertany, a respectar el dret. 


A partir d'aquesta definició, ens basem a dir que hem de ser justos perquè no hi hagi enganys, però pensem-ho bé. Des del punt de vista de la justícia, els jutges, els advocats i tota la gent que va radere un cas, se suposa que és justa, diuen que tenen unes proves i les han de fer verídiques, un cop ho tenen fet, les han d'exposar davant el jutjat i que la dita justícia ho consideri bo  o dolent. Per aquest punt de vista si que sembla que ells siguin justos, però ho són davant la persona/es a la/es que estan "interrogant"?
La resposta, en la meva opinió, és que no. Una persona sap la seva veritat, tot el que ha fet i no ha de ser jutjat per ningú, a no ser que sigui molt evident, perquè no hi ha cap cosa més enllà de la pròpia persona que conegui els fets del que ha succeït. 


Si tot el món fos lo just que li toca ser, no s'haurien de fer jutjats, tothom diria la veritat i tothom respectaria les condicions, i ningú faria res dolent.


Per tant, sí que hem de ser justos per poder conviure amb facilitat amb la resta del món, perquè no es viu sol.
La pregunta és, " Ho som?..."
Maria Frías
(pàg.6)








Pag.12

Lectura filosòfica


1. Quines creus que són les característiques més definitòries d'aquest 'saber'?
-Una de les principals característiques de la filosofia és la relació entre la filosofia i lo diví.


2. Com es pot definir la filosofia?
La filosofia és una disciplina en el qual els filosofs per mitjà de la lògica i el raonament, cerquen donar una explicació de tots els coneixaments possibles i del lloc que ocupa l'home en la naturalesa.


3. Quins són els temes de què tracta?
Tracta de 3 aspectes importants com: 
- Els pensaments
- L'acció
- La realitat


4. Hi ha alguna relació entre la filosofia i la nostre societat?
Si, la relació es que ens ajuda a entendre molts pensaments i ens dona resposta a moltes preguntes i duptes que podem tenir.




5. És el mateix la filosofia que la religió? I que la ciència?
No, no te res a veure, apart de que hi ha una relació: La filosofia ens ajuda a trobar un equilibri entre ciència i religió.




6. Què significa la paraula 'paradoxa'? I 'abisme'?
Paradoxa: Una paradoxa és una afirmació que sembla contradictòria a al sentit comú. Para=contrari , doxa=opinió.
Abisme: Abisme és una profunditat immensa, o una diferència molt gran entre dos conceptes.


7. Què opines sobre la filosofia?
Sobre la filosofia opino que es molt important en el dia a dia ja que apartir de que ens ajuda a entendre el pensament de les persones podem entendre moltes coses que la religió i la ciència no ens explica.




Anna Martí i Valentina Borrego
(pàg. 16)