Ésser Humà

 L'ésser humà; Mapes conceptuals.



José Ortega




Finkilelkraut, Alain.






Sartre, Jean Paul





















Alaya, Francisco.



L'ésser humà: Comentari de text.

1. 
T1. (AYALA)
L'esser com a tal té uns caràcteres únics basats en la biologia però que hi van més enllà: llenguatge, tecnologia, art, la moral, la religió... En definitiva la cultura. L'evolució biològica i l'evolució cultural estan molt relacionades i una no pot existir sense l'altre. La cultura ecisteix si hi ha una bona base biològica i està condicionada per la natura. La natura és la causa més important dels canvis ambientals. Un bon títol: Més enllà de la biologia.

T2. (ORTEGA)
Ens diu que les experiències són molt importants, Un home és com és pel que ha viscut. Lúnic límit és el passat, no té cap sentit parlar de cap altre límit. El nostre passat condiciona el nostre futur. Un bon títol: La línia fixa del passat.

T3. (FINKIELKRAUT)
Explica que s'ha volgut crear un instrument per transmetre la cultura. Hi ha un canvi on es troba el jo hi ha d'anar el nosaltres. L'individu ha de recuperar la seva cultura. Un bon títol: Cultura, l'origen.

T4. (SARTRE)
Explica que en l'home l'existència precedeix l'essència. L'inici de l'home és l'existència i a paritr d'aquí l'home es comença a fer. L'existencialisme parteis de la idea de que si Déu no existís, tot estaria permès. Estem sols i condemnats a ser lliures, nosaltres no hem decidit existir. Un bon títol: L'home està condemnat a ser lliure.

2.
Els animals viuen única i exclusivament per viure, no són conscients del que estan vivint, tenen sentiments (alguns més que d'altres) però no els poden cotrolar ni els coneixen. Es limiten a fer, a seguir les tres funcions vitals però sense anar mñes enllà de coneixer el perquè de les coses. La gran característica que ens diferencia dels animals és la capacitat de raonar, entendre les coses i sobretot tenir consciència dels nostres actes i del temps. El llenguatge també és un dels nostres punts forts juntament amb el domini dels sentiments i el coneixament que tenim.

3.
Podria descobrir que no és un ésser humà perquè un robot pot tenir tots els coneixaments haguts i per haver però no pot arribar a tenir mai sentiments, no sabrà tractar amb la gent, parlarà sempre a la mateixa velocitat i amb el mateix to de veu, no t'escoltarà com un bon amic quan estiguis malament, no et donarà una abraçada si plores... No arribarà a sentir mai l'amistat com la sentim els éssers humans ja que "AMISTAT" no és una simple definició de diccionari, són moltes més coses de les quals un robot mai podrà saber, sentir ni experimentar.

4.
Un ésser humà és aquell que com a tal té unes característiques qe l'identifiquen i és capaç de relacionar-se amb els altres comunicant-los i estalbir vincles afectuosos amb la gent-



Maria Frías